Thumb
15 Απρ 2023

Από τις συχνότερες απορίες και άγχη των γυναικών αποτελούν η μορφή και σύσταση των κολπικών τους υγρών.

Τα κολπικά υγρά είναι εκκρίσεις των αδένων του κόλπου και του τραχήλου και η μορφή καθώς και η σύσταση τους αλλάζει τόσο με την ηλικία όσο και μέσα στον ίδιο τον κύκλο της γυναίκας.

Ο ρόλος τους είναι να προσφέρουν την απαραίτητη υγρασία και λίπανση αλλά και να προστατεύουν από παθογόνα μικρόβια.

Η ποσότητα τους αλλάζει μέσα στο μήνα σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία (με περίοδο) γιατί εξαρτάται από τα επίπεδα των οιστρογόνων (βασικές γυναικείες γεννητικές ορμόνες) και αυτά αλλάζουν στη διάρκεια του κύκλου.

Επίσης στις γυναίκες στην εμμηνόπαυση τα κολπικά υγρά είναι σημαντικά μειωμένα και με διαφορετική σύσταση καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων στην εμμηνόπαυση είναι εξαιρετικά μειωμένα. Έτσι αναπτύσσεται μια κατάσταση γνωστή ως ατροφική κολπίτιδα και ο κόλπος είναι ξηρός, ανελαστικός και η γυναίκα λόγω της μειωμένης λίπανσης βιώνει πόνο και κνησμό στη σεξουαλική επαφή.

Τα κολπικά υγρά αυξάνουν σε εγκυμοσύνη (κυρίως στο 1ο αλλά και στο 3ο τρίμηνο) αλλά αυξάνουν και σε κάθε σεξουαλική δραστηριότητα.

Στην ωορρηξία (που συμβαίνει στα μισά του κύκλου αμέσως μετά την περίοδο) τα κολπικά υγρά είναι σε μεγαλύτερη ποσότητα, διαφανή, λεπτόρρευστα και με ιδιαίτερη γλοιότητα. Ο σκοπός αυτής της σύστασης είναι να συλλάβουν το σπέρμα ώστε να επιτευχθεί γονιμοποίηση με το ωάριο που μόλις έχει παραχθεί. Μετά την ωορρηξία και αν δεν συμβεί εγκυμοσύνη τα κολπικά υγρά είναι υπόλευκα, περισσότερο παχύρρευστα, πηχτά με μορφή βλέννας.

Πολλές φορές πέριξ της ωορρηξίας συναντώνται ροζ υγρά. Είναι επίσης φυσιολογικό και οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές.

Τα καφεοειδή κολπικά υγρά συναντώνται αμέσως μετά την περίοδο και οφείλονται σε ποσότητα αίματος που έχει παραμείνει στον κόλπο και αποδομείται παίρνοντας το καφέ αυτό χρώμα. Είναι φυσιολογικά. Καφεοειδή υγρά μπορεί επίσης να δει μια γυναίκα πριν την έλευση της νέας περιόδου καθώς πολλές φορές η μήτρα δίνει μια μικρή ποσότητα αίματος 1-2 μέρες πριν, η οποία επειδή είναι λίγη αποδομείται, ανακατεύεται με τα υπόλευκα υγρά και δίνει αυτό το χρώμα. Σε 1-2 μέρες κατεβαίνει η κανονική περίοδος με το γνωστό κόκκινο χρώμα.

Όταν η μορφή των κολπικών υγρών είναι λευκά, σαν κομμένο γάλα, με μικρά λευκά κομματάκια και σε μεγάλη ποσότητα τότε είναι ενδεικτικά πιθανής κολπίτιδας από μύκητες. Συνοδεύεται συνήθως από φαγούρα και αίσθημα καύσου (ιδιαίτερα στην σεξουαλική επαφή).

Αν η μορφή τους είναι κίτρινη ή πρασινοκίτρινη είναι ενδεικτικά λοίμωξης και χρήζει να υποβληθείτε σε καλλιέργεια κολπικού υγρού και έλεγχο για ΣΜΝ (σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα).

Η οσμή των κολπικών υγρών είναι χαρακτηριστική για κάθε γυναίκα. Σε περίπτωση δυσάρεστης οσμής που θυμίζει χαλασμένο ψάρι ("δίκην αμίνης", σαν οσμή αμμωνίας) υποψιαζόμαστε κολπίτιδα από ένα μικροοργανισμό που λέγεται αιμόφιλος του κόλπου ή (στα λατινικά) Gardnerella vaginalis και χρήζει αγωγής.

Η γυναίκα (πρέπει να) παρακολουθεί τα κολπικά της υγρά καθώς αποτελούν καθρέφτη της γυναικολογικής της υγείας. Τυχόν αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους (εξαιρείται η φάση της ωορρηξίας με τα ροζ υγρά) ή αιμορραγία μετά από σεξουαλική επαφή είναι λόγος να αναζητήσει βοήθεια. Τέλος, φαγούρα, κνησμός, τσούξιμο, πόνος ή συνεχόμενες ενοχλήσεις είναι λόγος για ιατρική συμβουλή.

Ο κόλπος έχει από μόνος του ένα σύστημα αυτοκαθαρισμού (τα υγρά σας πρέπει να βγαίνουν έξω). Πολλές γυναίκες εξαιτίας αυτού χρησιμοποιούν σερβιετάκι όλο το μήνα κάτι που είναι λάθος. Σε περιπτώσεις που αισθάνεστε άβολα (πχ σε χώρο εργασίας) προτιμήστε συνεχή εναλλαγή εσώρουχου παρά σερβιέτας ώστε η περιοχή να αερίζεται και η υγιεινή της να διατηρείται σε καλή κατάσταση.

Δεν πρέπει επίσης να καταφεύγετε σε προϊόντα όπως μαντηλάκια καθαρισμού (μωρομάντηλα) ή σαπούνια για την ευαίσθητη περιοχή ή κολπικές πλύσεις χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος μόνο και μόνο για να παίρνετε αίσθηση καθαριότητας και ανακούφισης.

Αυτά επηρεάζουν το pH της περιοχής και αλλάζουν την ισορροπία των μικροοργανισμών στην περιοχή αλλά κυρίως επηρεάζουν έναν μικροοργανισμό που λέγεται γαλακτοβάκιλλος που είναι ο φυσιολογικός φρουρός του κόλπου σας και δεν επιτρέπει σε άλλα παθογόνα μικρόβια να αναπτυχθούν.