Γενικές συμβουλές για ασφαλή εγκυμοσύνη

Συνοψίσαμε τις κάτωθι συμβουλές για μια ασφαλή εγκυμοσύνη!

  • Να ακολουθείτε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο (δείτε εδώ).
  • Πλένετε τακτικά τα χέρια σας και πάντα πριν το φαγητό. Η σωστή υγιεινή προφυλάσσει από λοιμώξεις που καραδοκούν (τοξοπλάσμωση, λιστερίωση, σαλμονέλλα).
  • Αλκοόλ και εγκυμοσύνη: Δεν υπάρχει ασφαλής ποσότητα αλκοόλ στην εγκυμοσύνη και αυτό ισχύει και για το κρασί και τη μπύρα. Το αλκοόλ, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο της κύησης κατά το οποίο συντελείται η οργανογένεση είναι δυνατόν να προξενήσει βλάβες στο έμβρυο γνωστές ως FASDs (fetal alcohol spectrum disorders) δηλαδή σωματικές και νοητικές αναπηρίες (μικρό μέγεθος κεφαλής, ανωμαλίες προσώπου, πτωχή μνήμη, μαθησιακές δυσκολίες) αλλά και διαταραχές συμπεριφοράς. Μπορεί να ενοχοποιηθεί για τη γέννηση λιποβαρούς παιδιού ή για την αύξηση του κινδύνου αποβολής ή και ενδομήτριο θάνατο.
  • Κάπνισμα και εγκυμοσύνη: Να αποφεύγετε το κάπνισμα. Οι κυοφορούσες που καπνίζουν έχουν τριπλάσιες πιθανότητες σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες να γεννήσουν πρόωρα καθώς και να γεννήσουν βρέφος με υπολειπόμενη ενδομήτρια ανάπτυξη. Παράλληλα, επηρεάζεται η αιμάτωση και η ανάπτυξη του εγκεφάλου, γεγονός που πιθανώς να μειώνει το νοητικό επίπεδο των παιδιών αυτών. Οι πιθανότητες, επίσης, να αποβάλουν οι καπνίστριες είναι πολύ περισσότερες σε σχέση με τις μη καπνίστριες.
  • Εγκυμοσύνη και καφές: Ελαττώστε την κατανάλωση ροφημάτων που περιέχουν πολύ καφεΐνη όπως καφές και μαύρο (ή πράσινο) τσάι, καθώς επίσης τα αναψυκτικά τύπου κόλα και κάποια «ενεργειακά ποτά». Σύμφωνα με το ACOG (American College of Obstetricians and Gynecologists) δεν πρέπει να καταναλώνετε περισσότερα από 200 mg καφεΐνης την ημέρα (ή και λίγο περισσότερο), ποσότητα που περιέχεται σε δύο μεγάλα φλιτζάνια καφέ. Ενδεικτικά 50γρ. σοκολάτα γάλακτος περιέχει 10 mg καφεΐνη ενώ ένα κουτάκι αναψυκτικό τύπου κόλα περιέχει 40 mg.
  • Φάρμακα και εγκυμοσύνη: Μην παίρνετε φάρμακα χωρίς τη συνταγή του γιατρού σας. Ρωτήστε τον αν χρειάζεται να λάβετε κάποιο.
  • Εγκυμοσύνη και πολυβιταμίνες: Μην παίρνετε συμπληρώματα πολυβιταμινών, δεν προσφέρουν κάτι. Ειδικά μην παίρνετε συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη Α.
  • Δόντια και εγκυμοσύνη: Ενημερώστε τον οδοντίατρό σας ότι είστε έγκυος, έτσι ώστε να μην κάνετε άσκοπα ακτινογραφίες αν και δεν απαγορεύονται απόλυτα. Παράλληλα η επίσκεψη στον οδοντίατρο στην διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν αντενδείκνυται, αντίθετα επιβάλλεται αρκεί να τηρούνται αυστηρά οι κανόνες αντισηψίας.
  • Αποφεύγετε τους κλειστούς χώρους, όπου βρίσκεται πολύς κόσμος (κίνδυνος λοίμωξης και κυρίως από μικρά παιδιά τα οποία δεν έχουν ακόμη εμφανίσει συμπτώματα πχ. ανεμοβλογιά, ερυθρά, ιλαρά, λοιμώδη μονοπυρήνωση).
  • Μη φοράτε παπούτσια με ψηλό τακούνι. Φροντίστε τα παπούτσια σας να έχουν αντιολισθητικές σόλες για να αποφύγετε πιθανές πτώσεις.
  • Τοποθετήστε στην μπανιέρα σας αντιολισθητικό χαλάκι.
  • Εγκυμοσύνη και άσκηση: Σε μία φυσιολογική κύηση η άσκηση δεν απαγορεύεται αλλά σχεδόν επιβάλλεται, αν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας, και πάντα σε συνεργασία με το γιατρό σας. Η γυμναστική ενδυναμώνει το μυϊκό σύστημα, που υποβοηθά τον τοκετό, βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύει ψυχολογικά την έγκυο. Τέλος, βοηθά στην ταχύτερη επαναφορά της φυσικής κατάστασης και του σωματικού βάρους μετά τον τοκετό (δείτε εδώ).
  • Σεξ και εγκυμοσύνη: Σε μία φυσιολογική κύηση οι σεξουαλικές επαφές δεν απαγορεύονται. Αντίθετα επιβάλλονται στο τέλος της κύησης για να προκαλέσουν τον τοκετό με όσο το δυνατόν φυσικό τρόπο. Προσοχή όμως καθώς υπάρχουν περιπτώσεις που η σεξουαλική αποχή στο πρώτο τρίμηνο ή και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επιβάλλεται, μιας και ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγάλος. Τέτοιες περιπτώσεις είναι κυήσεις με χαμηλή πρόσφυση πλακούντα ή προδρομικό πλακούντα, σε αιμορραγία σε κάποια στιγμή στην κύηση, σε ανεπάρκεια τραχήλου, σε πιθανότητα πρόωρου τοκετού αλλά και σε πολύδυμες κύησεις. Σεξ λοιπόν με προσοχή, απαλά, γλυκά, σεβαστικά για το μωρό και με όχι έντονη μηχανική καταπόνηση στην περιοχή της κοιλιάς.
  • Οδήγηση και εγκυμοσύνη: Πάνε μαζί παρόλο που επικρατεί μύθος υπερ του αντίθετου. Η οδήγηση σαφώς και επιτρέπεται, απλά επιβάλλεται περισσότερη προσοχή. Η εφαρμογή ζώνης ασφαλείας γνωρίζουμε ότι είναι απαραίτητη σε όλους, ακόμη περισσότερο σε μια έγκυο, είτε είναι οδηγός είτε συνοδηγός. Απλά, όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, πρέπει το οριζόντιο τμήμα της ζώνης να εφαρμόζει κάτω από την κοιλιά, και το διαγώνιο από πάνω της ανάμεσα στους μαστούς της εγκύου, ώστε η μήτρα να μην πιέζεται άμεσα.
  • Κολύμβηση και εγκυμοσύνη: η κολύμβηση συστήνεται στις εγκύους ως η πλέον ενδεδειγμένη γυμναστική αρκεί τα νερά στην παραλία που θα επιλέξετε να είναι καθαρά ενώ καλό θα είναι να αποφύγετε τις πισίνες. Η άνωση του νερού προστατεύει τις αρθρώσεις και τους μυς ενώ σας κάνει να νιώθετε το σώμα σας ελαφρύτερο. Το μπάνιο χαλαρώνει και ηρεμεί, ενώ το περπάτημα πάνω στην άμμο είναι ό,τι πρέπει για να γυμνάσετε και να χαλαρώσετε τα κουρασμένα σας πόδια. Αποφύγετε τις μεσημεριανές ώρες για να πάτε στη θάλασσα και προτιμήστε να κολυμπήσετε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, όταν η ηλιοφάνεια δεν είναι μεγάλη. Φοράτε πάντα αντιηλιακό, πίνετε πολλά υγρά και αποφεύγετε να κάθεστε για πολλή ώρα έξω από το νερό όταν κάνει ζέστη. Και βέβαια ισχύουν οι οδηγίες σα να μην ήσασταν έγκυος δηλαδή δεν κάθεστε με βρεγμένο μαγιό, δεν κάθεστε στην άμμο, δεν χρησιμοποιείτε πετσέτα ή ξαπλώστρα άλλης γυναίκας.
  • Προσωπική φροντίδα: Η βαφή μαλλιών και νυχιών επιτρέπεται στην εγκυμοσύνη καθώς δεν υπάρχει καμιά επιστημονική απόδειξη ότι βλάπτει το μωρό. Ιδιαίτερα οι φυτικές βαφές. Καλό θα είναι να μην προτιμώνται οι χημικές βαφές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου ωστόσο θα πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε το γυναικολόγο σας. Επίσης μπορείτε άφοβα να κάνετε αποτρίχωση στο μπικίνι και η μέθοδος που θα επιλέξετε είναι καθαρά δικό σας θέμα. Ακόμα οι κρέμες προσώπου ή σώματος συνήθως χρησιμοποιούνται άφοβα.
  • Εγκυμοσύνη και ταξίδια: Γενικά τα ταξίδια δεν απαγορεύονται αν και είναι σκόπιμο να αποφεύγονται τα μεγάλα ταξίδια. Για ταξίδια διάρκειας μεγαλύτερης των τεσσάρων ωρών συστήνεται η άφθονη λήψη υγρών και η συχνή κινητοποίηση (περπάτημα ανά 30 λεπτά) προς αποφυγή εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης. Όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια επιτρέπονται κυρίως σε ηλικία κύησης από τη 15η έως την 36η εβδομάδα, όταν οι πιθανότητες συμβάντος είναι μικρές. Ανεξάρτητα, όμως, από την εβδομάδα που διανύετε, είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι πρόκειται να ταξιδέψετε και να ακολουθήσετε τις συμβουλές του. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες (σύμφωνα με το Aerospace Medical Association 2003) επιτρέπουν πτήσεις μέχρι την 36η εβδομάδα της κύησης για την αποφυγή ενός τοκετού στον αέρα.
  • Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα ακούσετε δεκάδες συμβουλές, μια που όλοι ξαφνικά γύρω σας έχουν γίνει ειδήμονες. Μην ξεχνάτε ότι είστε έγκυος ΟΧΙ άρρωστη. Μην ακούτε λοιπόν «ιστορίες τρόμου» από συγγενείς και φίλους, γιατί είναι σίγουρα υπερβολικές.