Η καλύτερη αρχή για τη ζωή.
Το μητρικό γάλα είναι μοναδικός θησαυρός που προσφέρεται δωρεάν.
Ένα θεμελιωμένο δικαίωμα για κάθε νεογνό και κάθε μητέρα.
Ο μητρικός θηλασμός (ΜΘ) αποτελεί τη συνέχεια της φυσικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί μεταξύ μητέρας και νεογνού από τότε που εκείνο βρισκόταν στην κοιλιά της και θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τον ψυχικό δεσμό ανάμεσα τους στη συνέχεια της κοινής τους ζωής.
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, τη Unicef και άλλους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον 2 χρόνια σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία του παιδιού σας.
Αμέσως μετα τον τοκετό και την αποβολή του πλακούντα απελευθερώνονται στον οργανισμό της γυναίκας δυο ορμόνες η προλακτίνη και η οξυτοκίνη. Οι ορμόνες αυτές παράγονται στην υπόφυση έναν αδένα που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Την εντολή όμως για την έναρξη της παραγωγής του γάλακτος τη δίνει το ίδιο το μωρό με το θηλασμό.
Πιο συγκεκριμένα:
Όσο πιο γρήγορα μετά τον τοκετό κι όσο πιο συχνά θηλάζει το μωρό τόσο γρηγορότερα έρχεται το πύαρ ή αλλιώς πρωτόγαλα και στη συνέχεια το κανονικό γάλα.
Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο. Είναι σταγόνες με κίτρινο χρώμα και πυκνή υφή. Η ποσότητα του είναι μικρή αλλά η αξία του πολύ μεγάλη γιατί είναι πλούσιο σε λευκώματα, άλατα και βιταμίνες. Την τρίτη ημέρα περίπου μετα τον τοκετό η ποσότητα αυξάνεται και η σύσταση αλλάζει σε πιο ρευστή υφή και πιο διάφανο χρώμα.
Το γάλα είναι πλούσιο σε λευκώματα, λίπη, βιταμίνες, αντισώματα, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτή η μοναδική περιεκτικότητα του εδραιώνει το μητρικό γάλα ως αναντικατάστατη τροφή για το νεογέννητο.
Για το μωρό:
Για τη μητέρα:
Οι περισσότερες μητέρες σταματούν να θηλάζουν επειδή χάνουν το κουράγιο τους. Υπάρχουν δεκάδες μύθοι γύρω από το θηλασμό που ακολουθούν γενιές και γενιές μαμάδων, γιαγιάδων και λοιπών συγγενών και ‘’δήθεν’’ ειδικών στο θέμα που το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μπερδεύουν και να παραπληροφορούν τις νέες μητέρες.
Στο παρελθόν λόγω κακών συμβουλών και συμβούλων πολλά παιδιά, σημερινοί ενήλικες στερήθηκαν το θηλασμό από τη μητέρα τους (με ότι ευεργετικά αποτελέσματα έχει) και οι επαγγελματίες υγείας της εποχής (μαιευτήρες, μαίες, παιδίατροι) ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για αυτό.
Είναι αλήθεια στο θηλασμό υπάρχουν και δυσκολίες. Στις δυσκολίες όμως υπάρχουν και λύσεις. Σε κάθε περίπτωση και σε οποιοδήποτε πρόβλημα που πιθανόν θα αντιμετωπίσετε το σημαντικότερο όλων είναι να μην απογοητευτείτε. Το ευκολότερο όλων για μια νέα μητέρα με όλα αυτά που την απασχολούν στη νέα κατάσταση που βιώνει, είναι να τα παρατήσει και να μη θηλάσει.
Αναζητήστε βοήθεια και υποστήριξη από τη μαία σας που είναι σωστά ενημερωμένη και εκπαιδευμένη και σιγά σιγά όλα τα εμπόδια με επιμονή και υπομονή θα ξεπεραστούν!