Thumb
26 Μαρ 2023

Καταρχήν να πούμε τι είναι το τεστ Παπ: είναι μια εξέταση στην οποία λαμβάνονται και έπειτα εξετάζονται στο μικροσκόπιο κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (κυτταρολογικό επίχρισμα) για να διαπιστωθούν τυχόν αλλαγές ή αλλοιώσεις που καλούνται δυσπλασίες και δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε προ-καρκινικές καταστάσεις ή καρκίνο.

Η λήψη γίνεται από γυναικολόγο ή μαία και η εξέταση του δείγματος γίνεται από ιατρό κυτταρολόγο.

Το τεστ Παπ ιδανικά πρέπει να γίνεται στο μέσο του κύκλου δηλαδή την 1η εβδομάδα μετά το τέλος της περιόδου δηλαδή περίπου στα μισά του κύκλου.

Συναντώνται στη σύγχρονη πρακτική τόσο το συμβατικό τεστ Παπ (όπου το δείγμα κυττάρων απλώνεται σε αντικειμενοφόρες πλάκες) αλλά και το τεστ Παπ υγρής φάσης (όπου το δείγμα συλλέγεται σε ειδικό μπουκαλάκι) (συμβατική κυτταρολογία και κυτταρολογία υγρής φάσης).

Συγκριτικά καμία μέθοδος δεν υπερτερεί σε σχέση με την άλλη στην ανίχνευση των υψηλόβαθμων αλλοιώσεων ή του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας οπότε και το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων συστήνει και τις δυο μεθόδους για τον πληθυσμιακό έλεγχο των γυναικών.

Η λήψη τεστ πρέπει να αρχίζει από τη ηλικία σχεδόν 21 ετών και μετά (ανεξάρτητα με την ηλικία έναρξης των σεξουαλικών επαφών), πάντα σε ενεργές σεξουαλικά γυναίκες και μέχρι την ηλικία των 65 ετών.

Μία γυναίκα μέχρι 21 ετών δεν κινδυνεύει καθώς ο νεανικός οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίζει τη λοίμωξη αν συμβεί και επιπλέον το ποσοστό καρκίνου σε αυτές τις ηλικίες είναι σχεδόν μηδέν.

Σε γυναίκες 65 ετών ή μεγαλύτερες, που είχαν 3 πρόσφατα τεστ χωρίς παθολογία και κανένα παθολογικό τεστ εντός της τελευταίας δεκαετίας, μπορεί να σταματήσει ο έλεγχος με τεστ Παπ.

Πρέπει να τονίζεται στις γυναίκες αυτές, ότι αυτό δεν σημαίνει, ότι δεν πρέπει να ελέγχονται κάθε χρόνο για πρόληψη των καρκίνων των ωοθηκών, του ενδομητρίου (αμφότερων με ενδοκολπικό υπερηχογράφημα), του αιδοίου και κυρίως του μαστού.

Στην Ελλάδα ακολουθείται στα γυναικολογικά ιατρεία η πρακτική η γυναίκα να κάνει τεστ Παπ τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Όμως οι τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας προτείνουν σε γυναίκες ηλικίας 21-30 ετών κυτταρολογική εξέταση κολποτραχηλικού επιχρίσματος (τεστ Παπ) κάθε τρία χρόνια καθώς ο ετήσιος, όπως και ο ανά διετία έλεγχος αυτών των γυναικών έχει αποδειχθεί ότι ανιχνεύει ένα σημαντικό ποσοστό παροδικών λοιμώξεων και οδηγεί σε αύξηση των διαγνωστικών αλλά και επεμβατικών κολποσκοπήσεων έναντι του ελέγχου ανά τριετία, ενώ δε φαίνεται να μειώνει σημαντικά το δια βίου κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

Στην ηλικιακή ομάδα άνω των 30 ετών συστήνεται ο ανά τριετία έλεγχος των γυναικών με συνδυασμό κυτταρολογικής εξέτασης και HPV DNA τεστ καθώς φαίνεται ότι αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πληθυσμιακού ελέγχου έναντι του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Και για το τέλος να απαντήσουμε σε ενα κλασσικό ερώτημα στο ιατρείο: πως φαίνεται στο τεστ Παπ η εγκυμοσύνη;

Απάντηση: φυσικά και δεν φαίνεται. Οι γυναίκες κάνουν αυτή την ερώτηση καθώς ταυτίζουν το τεστ Παπ με την πλήρη γυναικολογική εξέταση που περιλαμβάνει και υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων με το οποίο πιστοποιούμε πιθανή κύηση μετά τις 41/2 εβδομάδες κύησης περίπου.

Το τεστ Παπ λοιπόν είναι μια εξέταση αποκλειστικά για τον τράχηλο. Το μόνο που ανιχνεύει σχετικό με την κύηση είναι μια ορμονική αλλαγή στα κύτταρα του τραχήλου που δεν πρέπει να σχετίζεται μόνο με κύηση καθώς συμβαίνει και σε άλλες περιπτώσεις μέσα στον κύκλο.