Thumb
10 Μαι 2023

Οι HPV (Human Papilloma Viruses – Ιοί των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων) είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών που προσβάλλουν γυναίκες και άνδρες.

Σχετίζονται με την ανάπτυξη οξυτενών κονδυλωμάτων, καρκίνων του γεννητικού συστήματος (τράχηλος, κόλπος, αιδοίο, πέος) του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα.

Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι HPV οι οποίοι κατατάσσονται με βάση τη διαφορετικότητα στο DNA τους, σχεδόν 40 από αυτούς προσβάλλουν το γεννητικό σύστημα αλλά 14 από αυτούς σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνων (HPV υψηλού κινδύνου).

Οι συνήθεις στόχοι του HPV είναι το δέρμα και οι βλεννογόνοι του κατώτερου γεννητικού συστήματος, της περιοχής του πρωκτού και του στοματοφάρυγγα. Οι HPV χαμηλού κινδύνου (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 62, 70, 71, 72, 81, 83, 84, 85, 89) προκαλούν κατά κανόνα καλοήθεις αλλοιώσεις. Οι πιο γνωστές από αυτές είναι τα οξυτενή κονδυλώματα.

Οι HPV υψηλού κινδύνου (16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66, 68) μπορεί υπό κατάλληλες συνθήκες να προκαλέσουν καρκίνους σε διάφορα όργανα (τράχηλος μήτρας, κόλπος, αιδοίο, πρωκτός, πέος, στοματοφάρυγγας).

Η εμμένουσα λοίμωξη με τους (υψηλού κινδύνου) υποτύπους του ιού HPV και η τάση τους να ενσωματώνονται στο ανθρώπινο DNA οδηγεί σε προκαρκινικές αλλοιώσεις ήτοι ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία τραχήλου (CIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του αιδοίου (VIN), ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πέους (PIN) και ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του πρωκτού (AIN). Αυτές είναι προ-καρκινικές δυσπλασίες και ενδέχεται να εξελιχθούν σε καρκίνο.

Άρα; Κινδυνεύω να πάθω καρκίνο από τους υψηλού κινδύνου HPV; Πρέπει να ανησυχώ αν ευρέθη στον τράχηλο μου υψηλού κινδύνου HPV;

Όχι είναι η απάντηση αρκεί να ελέγχεστε γυναικολογικά τακτικά και να ακολουθείτε τις οδηγίες του ιατρού σας.

Εξηγούμε γιατί.

Η καρκινογένεση είναι μια διαδικασία πολύπλοκη με συμμετοχή πολλών παραγόντων και η μόλυνση από τους επικίνδυνους υπότυπους HPV δεν αρκεί από μόνη της για να οδηγήσει σε καρκίνο. Πρέπει να συνυπάρξουν πολλοί άλλοι παράγοντες (όπως ανεπαρκής λειτουργία ανοσοποιητικού συστήματος, δυσλειτουργία των ογκοκατασταλτικών μηχανισμών του γυναικείου οργανισμού, γενετική προδιάθεση, άλλοι παράγοντες από τις συνήθειες της ασθενούς π.χ. κάπνισμα, κ.ά.).

Έτσι, εξηγείται το γεγονός που παρόλο η μόλυνση από τους HPV υψηλού κινδύνου συναντάται πολύ συχνά στο γυναικείο πληθυσμό, τα περιστατικά καρκίνων είναι σχετικά λίγα.

Η καρκινογένεση στον τράχηλο της μήτρας (που είναι ο πιο συχνός καρκίνος από τους HPV) είναι χρονοβόρα διαδικασία και αυτό είναι μια πληροφορία που τη γνωρίζουμε καλά από τη φυσική ιστορία της νόσου. Χρειάζονται πολλά χρόνια (πάνω από 10-15) μετά τη μόλυνση για να δημιουργηθεί διηθητικός καρκίνος. Και σίγουρα θα έχουν εμφανιστεί πρώτα προκαρκινικές αλλοιώσεις (CIN-2, 3 ή HGSIL), οι οποίες είναι ανιχνεύσιμες με τεστ Παπανικολάου, HPV-DNA τεστ, κολποσκόπηση και βιοψία) και όταν εντοπιστούν, αφαιρούνται προτού προχωρήσουν και εξελιχθούν σε καρκίνο.

Για τους λόγους αυτούς, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι σπάνιος (έως καθόλου) όταν οι γυναίκες ελέγχονται προληπτικά.

Συμπεραίνουμε από όλα αυτά πόσο σημαντικός είναι ο προληπτικός γυναικολογικός έλεγχος κάθε χρόνο.

Πρόληψη σημαίνει:

  • εμβολιασμός κατά του HPV (πρωτογενής πρόληψη) και
  • εντοπισμός προκαρκινικών αλλοιώσεων (μέσω τεστ Παπ, HPV-DNA τεστ, κολποσκόπησης και βιοψίας) και αφαίρεση τους όπως ήδη εξηγήσαμε (δευτερογενής πρόληψη)


Δείτε ακόμα περισσότερα για τον HPV και τα κονδυλώματα εδώ.