Thumb
12 Ιουν 2023

Είναι συχνή η ερώτηση στο ιατρείο αν μια γυναίκα κάνει ωορρηξία καθώς πολλές φορές πιστεύει πως όχι. Συμβαίνει λοιπόν πάντα η ωορρηξία; Και τι γίνεται με τις γόνιμες ημέρες;

Ωορρηξία είναι η διαδικασία κατά την οποία σπάει το ωοθυλάκιο της ωοθήκης και απελευθερώνει το ωάριο που περιέχει. Θεωρητικά συμβαίνει κάθε μήνα και οφείλεται σε ορμονικές διεργασίες οι οποίες έχουν σκοπό την εγκυμοσύνη.

Σηματοδοτεί τη γόνιμη ημέρα της γυναίκας, σε γυναίκα όμως που επιθυμεί εγκυμοσύνη δε σημαίνει ότι το σεξ πρέπει να συμβαίνει μόνο τότε. Σωστότερα μιλάμε για γόνιμο περίοδο (γόνιμες ημέρες) που είναι κάποιες ημέρες πέριξ της ωορρηξίας που οι πιθανότητες σύλληψης είναι μεγαλύτερες.

Έτσι οι γόνιμες ημέρες είναι συνήθως γύρω στις 3 ημέρες πριν την ωορρηξία και μία μέρα μετά. Οπότε σε μία γυναίκα που έχει κύκλο 28 ημερών η γόνιμη περίοδος βρίσκεται ανάμεσα στην 11η και 17η ημέρα και κυρίως μεταξύ 12ης και 15ης.

Είναι απαραίτητο να εξηγήσουμε πως η ωορρηξία γίνεται 14 ημέρες πριν από την επόμενη περίοδο σε όλες τις γυναίκες ανεξαρτήτως διάρκειας κύκλου. Δηλαδή εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 30 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει την 16η ημέρα (30-14=16). Εάν μια γυναίκα έχει κύκλο 26 ημερών, η ωορρηξία συμβαίνει την 12η ημέρα (26-14=12).

Για να καταλάβετε λίγο καλύτερα, μπορείτε να δείτε τον πίνακα που ακολουθεί:

Κύκλος (σε ημέρες) Ημέρα κύκλου που πιθανολογείται η ωορρηξία Γόνιμες ημέρες
24 10 8-11
25 11 9-12
26 12 10-13
27 13 11-14
28 14 12-15
29 15 13-16
30 16 14-17
31 17 15-18
32 18 16-19

Η παραπάνω διαπίστωση είναι πολύ χρήσιμη για όσες γυναίκες προσπαθούν να μείνουν έγκυες και ιδιαίτερα για όσες έχουν ασταθή κύκλο. Αν έχετε ασταθή κύκλο (πχ τον ένα μήνα στις 28 ημέρες, μετά στις 26 ημέρες, μετά 30 ημέρες) θα πρέπει να βγάλετε ένα μέσο όρο των τελευταίων έξι μηνών (περιόδων).

Ποια η πιθανότητα εγκυμοσύνης σε γόνιμες και μη γόνιμες ημέρες;

Η συχνότητα των επαφών παίζει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη εγκυμοσύνης. Έρευνες έχουν δείξει ότι σε ένα ζευγάρι που έχει σεξουαλική επαφή 20 φορές τον μήνα, ανεξάρτητα από την παρακολούθηση των γόνιμων ημερών, η γυναίκα μένει έγκυος μέσα σε 3,5 μήνες. Αντίθετα, αν συνευρίσκονται μόνο 1 φορά τον μήνα, απαιτούνται 3,5 χρόνια για την επίτευξη κύησης.

Εάν το ζευγάρι συνευρεθεί τις γόνιμες ημέρες μόνο 1 φορά, η πιθανότητα σύλληψης είναι 15%. Εάν οι επαφές είναι κάθε 2η μέρα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 33%. Αν οι επαφές είναι σε καθημερινή βάση, το ποσοστό ανεβαίνει στο 37%.

Από την άλλη πρέπει να γνωρίζουμε ότι η ωορρηξία δεν συμβαίνει απαραίτητα κάθε μήνα σε κάποιες γυναίκες.

Πρόκειται φυσικά για τους λεγόμενους ανωοθυλακιορρηκτικούς κύκλους όπου δεν παράγεται ωάριο ή δεν σπάει το ωοθυλάκιο που το περιέχει.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επηρεάζεται η γονιμότητα και η γυναίκα να δυσκολεύεται να μείνει έγκυος. Όταν η ανωοθυλακιορρηξία συνδυάζεται με αμηνόρροια (που αυτό συμβαίνει συνήθως), η γυναίκα αντιλαμβάνεται το πρόβλημα και απευθύνεται στο γιατρό της.

Ωστόσο, υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που παρά την ανωοθυλακιορρηξία, υπάρχει έμμηνος ρύση και η γυναίκα νομίζει πως ωορρηξία συμβαίνει. Οπότε αν ενδιαφέρεται για εγκυμοσύνη πρέπει να παρακολουθεί την ωορρηξία με τον ιατρό της.

Τα συχνότερα αίτια που δεν συμβαίνει ωορρηξία είναι το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η υπερβολική άσκηση (με χαμηλό βάρος) ή το υπερβολικό βάρος με έλλειψη άσκησης, η υπερπρολακτιναιμία (αυξημένα επίπεδα προλακτίνης στο αίμα), η υποθαλαμική δυσλειτουργία (ο υποθάλαμος είναι μια δομή στον εγκέφαλο από τον οποίο ελέγχεται ο κύκλος), το έντονο στρες.

Καθώς αυξάνεται η ηλικία της γυναίκας η συχνότητα των κύκλων χωρίς ωορρηξία μεγαλώνει με αποτέλεσμα μετά τα 45 χρόνια να είναι εξαιρετικά μικρή η πιθανότητα σύλληψης λόγω της μειωμένης παραγωγής ωαρίων αλλά και λόγω της κακής ποιότητας τους.

Δείτε περισσότερα για τη υπογονιμότητα εδώ και περισσότερες απαντήσεις σε απορίες εδώ.