Thumb
10 Δεκ 2022

Μια συχνή ερώτηση των γυναικών είναι αν οι γενικές εξετάσεις αίματος δείχνουν εγκυμοσύνη.

Η απάντηση είναι ότι για τη πιστοποίηση εγκυμοσύνης θα πρέπει να αναζητήσουμε την ορμόνη β χοριακή γοναδοτροπίνη.

Η β χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG), είναι η ορμόνη της εγκυμοσύνης, η οποία παράγεται από τον πλακούντα αφού εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο.

Ανιχνεύεται στα ούρα με τα τεστ κύησης που κυκλοφορούν στα φαρμακεία αλλά πιο νωρίς με την εξέταση αίματος στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Συγκεκριμένα ανιχνεύεται στο αίμα 10-11 ημέρες μετά τη σύλληψη του εμβρύου ενώ στα ούρα 12-14 ημέρες μετά τη σύλληψη.

Το βασικό πλεονέκτημα της μέτρησης της β χοριακής στο αίμα είναι πως υπολογίζονται τα ακριβή επίπεδα της ορμόνης σε αντίθεση με το τεστ ούρων.

Συμπεραίνουμε πως σε εγκυμοσύνη η β χοριακή βγαίνει θετική πριν την καθυστέρηση.

Επίπεδα β χοριακής στο αίμα σας λιγότερα από 5mIU/ml θεωρούνται αρνητικά για εγκυμοσύνη, ενώ οτιδήποτε πάνω από 25mIU/ml θεωρείται θετικό για εγκυμοσύνη. Πολλά εργαστήρια γράφουν ως αποτέλεσμα το <0.100 δηλαδή μικρότερο από 0.1 (δέχομαι συχνά ερώτηση για αυτό, οτιδήποτε κάτω του 5 θεωρείται, είπαμε, αρνητικό!).

Η περιοχή μεταξύ 5-25 είναι μία γκρίζα ζώνη και χρήζει επανάληψης σε λίγες ημέρες καθώς το πιο πιθανό είναι να ανέβει πάνω από 25.

Τα επίπεδα της β χοριακής δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ηλικίας κύησης (παρόλο που κάθε μικροβιολογικό εργαστήριο δίνει τυπωμένους με τα αποτελέσματα τέτοιους πίνακες) καθότι ποικίλλουν και διαφέρουν τόσο πολύ από γυναίκα σε γυναίκα και από εγκυμοσύνη σε εγκυμοσύνη.

Η συγκέντρωση της β χοριακής διπλασιάζεται κάθε 48-72 ώρες κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 εβδομάδων της κύησης.

Κάποιες γυναίκες αγχώνονται όταν έχουνε αύξηση χοριακής αλλά όχι διπλασιασμό της. Μια αργή αύξηση της χοριακής δε σημαίνει απαραίτητα κακή εξέλιξη και χρειάζονται κάποιες μετρήσεις παραπάνω για να ληφθεί ασφαλές συμπέρασμα. Άρα η αργή αύξηση της χοριακής δεν πρέπει να σας αποθαρρύνει και η κύηση μπορεί να είναι καλή. Ο χρόνος μας απαντά.

Μια δεύτερη συχνή ερώτηση είναι αν γίνεται η β χοριακή να είναι αρνητική και να υπάρχει εγκυμοσύνη (ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα). Χοριακή αρνητική ενώ υπάρχει εγκυμοσύνη, συμβαίνει συνήθως όταν η εγκυμοσύνη είναι σε πολύ αρχικά στάδια ακόμα και πριν η γυναίκα εμφανίσει καθυστέρηση στην περίοδο. Ωστόσο αν περάσουν λίγες μέρες, η χοριακή αυξάνεται και δίνει αποτέλεσμα εγκυμοσύνης. Όλα αυτά ισχύουν πάντα για β χοριακή στο αίμα και όχι στα ούρα (τεστ κύησης).

Άλλη σημαντική αιτία που μπορεί να συμβαίνει αυτό το γεγονός είναι η διαφοροποίηση του χρόνου ωορρηξίας από γυναίκα σε γυναίκα (όπως σε γυναίκα με άστατο κύκλο). Όταν λοιπόν η ωορρηξία συμβεί πιο αργά, χρειάζεται κάποιος χρόνος μέχρι και την εμφύτευση του νεοσχηματιζόμενου εμβρύου στη μήτρα και αυτό καθυστερεί την παραγωγή χοριακής και άρα την ανίχνευση της.

Επόμενη αιτία μπορεί να είναι τα πολύ υψηλά επίπεδα της ορμόνης. Τα κιτ ανίχνευσης σε ένα μικροβιολογικό εργαστήριο είναι κατασκευασμένα για συγκεκριμένα μέγιστα επίπεδα χοριακής. Σε περιπτώσεις οπότε πολύ υψηλών επιπέδων, τα κιτ δίνουν αρνητικό αποτέλεσμα! Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις μύλης κύησης (όπου τα επίπεδα χοριακής είναι εξαιρετικά υψηλά) και είναι ένα πολύ σπάνιο φαινόμενο.

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε εάν η β χοριακή στο αίμα σας είναι αρνητική αλλά νιώθετε ότι είστε έγκυος; Καλύτερα είναι να επαναλάβετε την εξέταση μετά από λίγες μέρες, αφού δείτε αν έρθει ή όχι η περίοδος. Το πιθανότερο είναι να θετικοποιηθεί!

Κι επειδή φτάσαμε ως εδώ ας συζητήσουμε και τις περιπτώσεις ψευδώς θετικού αποτελέσματος δηλαδή β χοριακή θετική αλλά να μην υπάρχει εγκυμοσύνη. Αυτό συμβαίνει σε περιπτώσεις λήψης κάποιων φαρμάκων, σε μετάγγιση αίματος, σε ρευματοειδείς παθήσεις, σε κάποιες μορφές καρκίνου και σε παθήσεις νεφρών.

Σε κάθε περίπτωση και κάθε απορία σας, μπορείτε να μας συμβουλευτείτε!